Foto's gemaakt door Sandra Kip

Join us
Natuurlijke materialen (gewone berenklauw), bagetnaalden
75 x 75 cm

Uitgebloeide schermen van de gewone berenklauw staan in een vierkant. Het vierkant heeft een ruwe, onaffe vorm. Dit maakt mij nieuwsgierig en nodigt uit om er over na te denken, of er iets aan toe te willen voegen.


Het werk staat symbool voor de verbindingen die wij als mens met elkaar aan gaan. Het belang van samenwerken, het vormen van coöperaties, het delen van informatie om elkaar verder te helpen.

 

Project Masterclass Toekomstdenken

CBK Rensenpark Emmen
Project georganiseerd door
Kunst&Cultuur Drenthe en
Stichting Beeldruimte Overijssel
 26 maart t/m 9 mei 2021

 

Project Masterclass Toekomstdenken

Toekomstdenken is een talentontwikkelingsprogramma georganiseerd door Kunst&Cultuur in Drenthe en Stichting Beeldruimte in Overijssel. Aan de hand van de tentoonstelling die in 2020 is georganiseerd zijn een aantal deelnemers geselecteerd voor een masterclass. Voor dit project heb ik twee aandachtspunten gekozen om verder te onderzoeken: natuurlijke materialen en kwetsbaarheid. 

Natuurlijke materialen
Hoe meer ik in detail naar de natuur kijk, hoe meer ik zie hoe ongelooflijk intelligent deze is. Normaal gesproken loop ik er gedachteloos doorheen. Nu ik op zoek ben naar geschikte materialen zie ik dat ieder grassprietje, blaadje, zandkorrel of ander levend wezen uniek is. Ik zie hoe alles met elkaar verbonden is en vanzelfsprekend lijkt, terwijl toch alles bijzonder complex in elkaar zit.

Met de materialen die ik vind, probeer ik de bijzondere eigenschappen van de natuur te laten zien. Dat doe ik door ze uit hun omgeving te halen, in een andere situatie te plaatsen en ze een andere functie te geven. Ik onderzoek het materiaal en bekijk hoe het behandeld wil worden. Wat denk- en voel ik er bij en hoe kunnen deze elementen met elkaar verbonden worden zonder al teveel toevoegingen van ander, niet-natuurlijk materiaal.

Kwetsbaarheid
Afgelopen zomer vond ik een foto van mijzelf toen ik ongeveer 5 jaar was. Als ik naar deze foto kijk, voel ik mij heel kwetsbaar. Ook zie ik mijn afwachtende maar nieuwsgierige houding naar wat komen gaat. De foto is in onze tuin gemaakt. Vroeger was dit heideveld. In de jaren ’70 is mijn vader hier een boerderij begonnen. Er was helemaal niets, alles moest opgebouwd worden. De beplanting is nog jong, in een open veld. Dat kwetsbare gevoel en het open karakter van de omgeving wil ik in beeld brengen.

Uiteindelijk heb ik voor dit project twee kunstwerken gemaakt. Natuurlijke materialen en kwetsbaarheid zijn een terugkerend thema in beide werken.